Wiele osób zastanawia się, co jeść, żeby schudnąć szybko i zdrowo. Jak się jednak okazuje, wcale nie trzeba poddawać się restrykcyjnej diecie, aby stosunkowo szybko i skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Naprawdę istnieje wiele produktów, które regulują procesy trawienne w organizmie, tym samym przyczyniając się do spadku wagi. Produkty owe zawierają niezbędne składniki odżywcze, np. błonnik, który sprawia, że czujemy się bardziej syci. Oto lista popularnych składników, które niemal każdy posiada w swojej kuchni – nie każdy natomiast wie, jak wiele dobrego mogą zdziałać! To właśnie one pomogą Ci schudnąć zdrowo i bez zbędnych wyrzeczeń!

Owoce

Owoce, które pomagają schudnąć, to:

  • jabłka – jeśli zjesz jabłko jako przystawkę, obniży ono ilość kalorii, które są spożywane w czasie głównego posiłku. Jabłka zawierają dużo błonnika, a dzięki temu czujemy się bardziej syci. Zawierają również antyoksydanty, które zapobiegają zaburzeniom metabolicznym;
  • gruszki – również dają uczucie sytości, ponieważ zawierają duże ilości błonnika;
  • jagody;
  • brzoskwinie.

Należy unikać awokado. Owoc ten prawie w całości składa się z tłuszczów, dlatego jest bardzo kaloryczny.

Warzywa

Okazuje się, że wszystkie rodzaje warzyw mają mało kalorii, a do tego bogate są w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Najbardziej pożądane są:

  • pomidory – w swoim składzie zawierają oligofruktozę, a więc błonnik, który podtrzymuje działanie cholecystokininy. Kiedy coś jesz, Twoje ciało wytwarza właśnie ten hormon. Jest on odpowiedzialny za zwężanie odźwiernika żołądka, przez co można się czuć bardziej najedzonym;
  • kalafior – czyli cenne źródło witaminy C. On również syci, ponieważ jest bogaty w błonnik. Ma niewiele kalorii;
  • czarna fasola – zawiera wiele składników sprzyjających odchudzaniu, np. proteiny oraz rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik.

Przyprawy

Jedną z takich cennych przypraw jest cynamon. Wystarczy zjadać pół łyżeczki, aby wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi. Poza tym cynamon przeciwdziała odkładaniu się tłuszczu, co jest związane z działaniem insuliny.

Chudy drób i ryby

Jeśli chcesz zjeść trochę mięsa, ale jednocześnie ograniczyć kaloryczność posiłku, dobrym wyborem na obiad będzie kurczak albo indyk. Mięso to ma mało tłuszczu – szczególnie, jeżeli przygotujesz je na parze albo na grillu (koniecznie zdejmij skórkę).

Jest wiele ryb, które zawierają mało kalorii, dlatego śmiało można je jeść na diecie. Ale warto wybierać też ryby morskie, które są tłuste, np. łosoś, makrela i tuńczyk, cechujące się bogactwem kwasów omega-3. Rybę najlepiej upiec w folii albo gotować na parze. Odradzane jest panierowanie, ponieważ sprawia ono, że ryba zyskuje dodatkowe kalorie.

Jajka

Dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości białka jest bardzo ważne, ponieważ sprawia ono, że jesteśmy bardziej syci. Poza tym w jajkach znajduje się cholina, czyli substancja, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania oraz budowy komórek w naszym organizmie. Do tego substancja ta przyspiesza spalanie tłuszczu i pełni funkcję detoksykacyjną.

Zielona herbata

Zielona herbata przyspiesza metabolizm i pomaga spalać tłuszcz. Poza tym znajdują się w niej flawonoidy, które zapobiegają niektórym nowotworom, przeciwdziałają zakrzepom krwi oraz wzmacniają naczynia krwionośne.

Jogurt naturalny

Badania potwierdzają, że dostarczanie organizmowi przynajmniej 1400 mg wapnia dziennie pozwala na spalanie większej ilości tłuszczu. Jogurt zatrzymuje produkcję kortyzolu, czyli hormonu, który zwalania metabolizm. Do tego działają proteiny, które dłużej są trawione, a poprzez to dają uczucie sytości.

Walka ze zbędnymi kilogramami nie zawsze musi oznaczać stosowanie rygorystycznej diety, ponieważ istnieją produkty, których spożywanie pozwala zrzucić zbędne kilogramy. To oznacza, że nie trzeba się głodzić, a tylko dokonywać mądrych zakupów!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here