5 powodów, dla których warto zacząć pić kawę ekologiczną

Należysz do grona fanów kawy i nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki aromatycznego napoju? W takim razie z pewnością zaintryguje cię możliwość skosztowania organicznej kawy. Takie produkt nie tylko będzie ciekawym eksperymentem dla kubków smakowych, ale także może zachwycić cię wieloma innymi zaletami. Sprawdź, dlaczego warto zamienić zwykłą kawę na kawę ekologiczną.

Brak szkodliwych substancji

W celu uzyskania certyfikatu potwierdzającego ekologiczność produktów konieczne jest spełnienie szeregu warunków. Przede wszystkim kawy ekologiczne pochodzą z plantacji, na których nie używa się nawozów sztucznych, pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin. Dozwolone są natomiast naturalne metody nawożenia czy też zwalczania szkodników. Można zatem być pewnym, że napój nie zawiera szkodliwych substancji. Na opakowaniu należy szukać charakterystycznego znaku zielonego liścia, który oznacza produkcję metodami ekologicznymi na poziomie minimum 95%.

Regularne kontrole jakości

Zdobycie certyfikatu nie oznacza, że później właściciele plantacji nie są kontrolowani. Wręcz przeciwnie, miejsce upraw, ziarna i organiczna kawa są poddawane regularnym i bardzo skrupulatnym testom jakości. W ten sposób konsumenci mogą być pewni, że rzeczywiście płacą za produkt wolny od szkodliwych substancji, a także pochodzący z upraw o określonych standardach jakości i bezpieczeństwa. Dodatkowo niektóre firmy mogą pochwalić się certyfikatem Fair Trade dotyczącym uczciwego handlu, czyli m.in. dobrego traktowania pracowników.

Wyjątkowe walory smakowe

Prawdziwy fan kawy z pewnością będzie zachwycony czystym, wyrazistym smakiem kawy ekologicznej. Początkowo może być nawet nieco zaskoczony, ponieważ napój może nieco różnić się od zwykłej wersji z supermarketu. Wyjątkowe walory smakowe kaw organicznych ze sklepu online BioZFarmy.pl mają związek, z tym że ziarna podczas zbierania są starannie selekcjonowane. Co więcej, zbiory często odbywają się tradycyjną metodą ręczną. Nie bez znaczenia jest też oczywiście wyeliminowanie szkodliwych chemicznych substancji.

Troska o środowisko naturalne

Do kawy organicznej warto przekonać się również ze względu na kwestie związane z troską o stan planety. Certyfikat ekologiczności zobowiązuje bowiem do ochrony środowiska zarówno w kwestii braku skażenia gleby, jak i dobrostanu zwierząt. Uprawa kawy bez sztucznych nawozów i innych chemicznych środków oznacza co najmniej kilka lat, w których do ziemi i wody nie przedostają się szkodliwe substancje.

Atrakcyjna cena kawy

Wiele produktów ekologicznych jest niestety sprzedawanych w znacznie wyższej cenie niż ich zwykłe odpowiedniki. Cena kaw organicznych często jest nieznacznie wyższa bądź nawet taka sama czy też niższa niż w przypadku tradycyjnej kawy bez certyfikatu. Warto ponadto zwrócić uwagę, że kawa ekologiczna przeważnie powstaje z ziaren typu Arabica. Ten gatunek jest zdrowszy i smaczniejszy niż Robusta, która często pojawia się np. w kawach rozpuszczalnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here