W ostatnim czasie na szczególnej popularności zyskały jagody goji. Zawdzięczają ją swoim niezwykłym właściwościom zdrowotnym i leczniczym i chociaż głośno o jagodach goji jest stosunkowo od niedawna, to w medycynie naturalnej ich właściwości znane są od ponad dwóch tysięcy lat. Warto wspomnieć, że jagody goji należą do superfoods, czyli żywności, która ma zbawienny wpływ na organizm człowieka. Komu przede wszystkim należy polecić jagody goji i co to właściwie jest?
Kompleksowy wpływ na organizm.
Jagody goji to bogactwo mikro- i makroelementów oraz cennych witamin. Znajdziemy w nich między innym selen, żelazo i cynk a także witaminy C, B1 czy też B6. Doskonale wpływają na organizm i jego odporność, regulują ciśnienie we krwi oraz, ze względu na obecność beta-karotenu i luteiny, mają zbawienny wpływ na nasz wzrok. Jagody goji to również źródło zeaksantyny, która chroni nasze oczy przed promieniowaniem UV, a także poprawia stan skóry i paznokci. Panie szczególnie powinny być zainteresowane, bo jagody goji działają jak eliksir młodości – posiadają silne właściwości antyoksydacyjne i chronią skórę przed działaniem wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia. Ponadto doskonale poprawiają krążenie, wpływają na przemianę materii i wspomagają proces odchudzania. Jagody goji zawierają rzadkie nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6, które zapewniają właściwą pracę mózgu i całego układu nerwowego poprzez wpływ na wytwarzanie hormonów. Ponadto są źródłem białka, tłuszczy i węglowodanów. Jednak najcenniejszym składnikiem jagód goji jest bioaktywny kompleks polisacharydowy, czyli LBP, który wykazuje działania stymulujące układ odpornościowy, ale przede wszystkim przeciwnowotworowe!
Lecznicza roślina ozdobna.
Jagody goji, poza azjatycką medycyną naturalną, nie były zbytnio doceniane. W Polsce znane były raczej jako roślina ozdobna. Jagody goji spożywamy w formie suszonych owoców z kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) – spożywanie surowych owoców może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Mimo ich szerokiego zastosowania od tysięcy lat, tak naprawdę nie ma wielu badań, które potwierdzają skuteczność i bezpieczeństwo spożywania jagód goji jako suplementów diety. Udowodniono jednak, że doskonale wpływają na ludzki wzrok, a także wpływają na poprawę płodności i usprawniają funkcje seksualne. Z pewnością warto je spożywać w ramach urozmaicenia swojej diety, jednak tylko te dobrej jakości od sprawdzonych dostawców. Można je spotkać obecnie we wszystkich większych sklepach, ale najlepiej wybierać te z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Jagody goji – tak, ale z głową!
Jagody goji nie bez powodu zaliczają się do „superżywności”. Są nie tylko bardzo zdrowe, ale też smaczne i doskonale sprawdzą się w kuchni jako urozmaicenie naszych potraw. Z pewnością warto wprowadzić je do swojego jadłospisu, bo mają niezwykłe właściwości zdrowotne, które znane były już tysiące lat temu. Pamiętajmy jednak, że jak wszystkie składniki, również jagody goji nie mogą być spożywane w nadmiarze i ich dawka nie powinna przekraczać około 11 gramów dziennie. Jeżeli zachowamy umiar, możemy przekonać się na własnej skórze o niesamowitym działaniu jagód goji.