Witamina C wykazuje szereg pozytywnych właściwości. Znana jest z działania antyoksydacyjnego (neutralizującego wolne rodniki) oraz korzystnego wpływu na organizm człowieka. Związek ten bierze udział w produkcji kolagenu w skórze. Wykazuje pozytywne działanie w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Witamina C – naturalna odporność, którą możemy dostarczyć do organizmu z pożywieniem oraz suplementami diety. Poznajmy ją bliżej.

Witamina C – działanie i właściwości

Witamina C kojarzona jest przede wszystkim z dobroczynnym wpływem na układ odpornościowy. Poniżej pokrótce omówione zostaną główne właściwości tego drogocennego związku.

  1. Układ odpornościowy. Witamina C zapobiega infekcjom, a w razie ich pojawienia pomaga w walce z chorobą.

  2. Produkcja kolagenu. Witamina C jest niezbędna w procesie produkcji kolagenu, który wzmacnia skórę, nadając jej sprężystość. Tym samym pomaga w zachowaniu zdrowej i pełnej blasku skóry.

  3. Oczyszczanie z ołowiu. W dzisiejszych czasach o nagromadzenie ołowiu w organizmie nie trudno. Zjawisko to jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ może przyczynić się do niewłaściwego rozwoju psychicznego i fizycznego. Pierwiastek ten może także uszkodzić nerki. Witamina C zmniejsza ilość ołowiu we krwi, a także zapobiega jego negatywnemu działaniu na organizm człowieka.

  4. Obniżenie ciśnienia krwi. Witamina C pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, pozytywnie wpływając na układ krążenia oraz serce. Jej suplementacja jest szczególnie ważna w przypadku zdiagnozowania miażdżycy, niewydolności serca, wysokiego ciśnienia krwi oraz wysokiego poziomu cholesterolu we krwi.

  5. Gojenie ran. Witamina C przyśpiesza gojenie ran – ma to związek z jej rolą w produkcji kolagenu.

  6. Zwalczanie stresu. Witamina C bierze udział w syntezie hormonów stresu (adrenalina, noradrenalina). Odgrywają one istotną rolę w zwalczaniu napięcia nerwowego, można więc powiedzieć, iż witamina C pośrednio przyczynia się do redukcji stresu.

Naturalna witamina C w produktach i suplementach diety

Z pewnością większość osób zapytanych o to, co jest najbogatszym i najbardziej wartościowym źródłem witaminy C, odpowie – owoce cytrusowe. Jak jest w rzeczywistości? Otóż naturalna witamina C skrywa się w mniej oczywistych produktach. Są to: owoce aceroli, dzikiej róży, rokitnik, natka pietruszki oraz czarna porzeczka. Przyjmuje się, iż w aceroli znajduje się nawet 65 razy więcej naturalnego kwasu askorbinowego niż w pomarańczach. Witamina C naturalna najczęściej suplementowana jest w formie proszku lub tabletek.

Wśród innych produktów, które są źródłem witaminy C, należy także wyróżnić: truskawki, kiwi, paprykę, jarmuż, pomidory, papaje oraz kalafior. Większość z nich występuje w naszej codziennej diecie. Niestety, pomimo najszczerszych chęci nie jesteśmy w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania organizmu na ten związek. Musielibyśmy zjeść nawet kilka kilogramów owoców lub warzyw, aby tego dokonać.

Zwłaszcza w okresie przeziębień, czyli sezonie jesienno-zimowym, warto zadbać o włączenie do codziennej diety witaminy C. Naturalna witamina C zawarta w wysokiej jakości preparatach zaspakaja zapotrzebowanie organizmu na ten cenny składnik. Przykładem jest suplement diety Vit C marki Cheers, który dostarcza nawet 1000 mg tego cennego związku do organizmu. Witamina C naturalna zapobiega powstawaniu niedoborów, a tym samym wspomaga układ odpornościowy, pomaga w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom, oczyszcza organizm oraz przeciwdziała powstawaniu zmarszczek.

Więcej znajdziesz na stronie https://cheers.com.pl/wiedza/witamina-c-dzialanie-i-zastosowanie/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here