Zdrowa dieta ketogeniczna: co jeść żeby schudnąć 5 kg?

Co zrobić, gdy jeansy się nie dopinają, dodatkowe kilogramy przybywają, za to poziom poczucia własnej wartości spada? Odpowiedź jest oczywista – czas przejść na dietę! Jak to zrobić, by było zdrowo i efektywnie? Dobrym pomysłem jest dieta ketogeniczna.

Na czym polega dieta tłuszczowa?

W tym planie żywieniowym rezygnujemy z węglowodanów i ograniczamy przyjmowanie białka. Efektowne spalanie zapasów tłuszczu następuje w procesie ketozy. Przez zmianę przyjmowanych proporcji składników pożywienia, organizm przestawia się na to, by spalać nagromadzoną tkankę tłuszczową i z niej czerpać energię, zamiast z cukru. Wydzielają się ciała ketonowe, które zastępują glukozę, ma to znaczny wpływ na ograniczenie odczucia głodu. Nie występują napady wilczego apetytu, jest to ważne, by konsekwentnie przestrzegać wytycznych odchudzania.

Polecane produkty

Jak przy każdej zmianie sposobu odżywiania, warto zacząć od zrobienia remanentu lodówki i szafek kuchennych, by zaopatrzyć się w produkty, dzięki którym można przygotować odpowiednio zbilansowane posiłki. Co jeść na diecie ketogennej?

  • Zdrowe tłuszcze i oleje,
  • pełnotłusty nabiał,
  • dobrej jakości mięso, ryby i owoce morza,
  • warzywa wyrastające ponad grunt, szczególnie te liściaste i zielone,
  • ziarna i orzechy,
  • duże ilości wody, elektrolity,
  • niektóre owoce, np. morele, awokado, jagody, jeżyny, kiwi, grejpfruty, żurawina.

Schudnij 5 kg – przykładowy jadłospis

W walce o wymarzoną figurę pomogą Ci smaczne przepisy diety ketogenicznej. Poniżej poznasz przykładowe menu na pierwsze trzy dni diety:

Dzień pierwszy

Śniadanie: jajecznica z pomidorem i szczypiorem, smażona na maśle.

Lunch: koktajl z mleka kokosowego zblendowanego z morelą i kilkoma orzechami nerkowca.

Obiad: smażona pierś z kaczki wraz ze skórką, do tego gotowane brokuły.

Przekąska: pokrojone w słupki warzywa-ogórek, seler naciowy, papryka, wraz z czosnkowym dipem (jogurt grecki, śmietana, czosnek, przyprawy).

Kolacja: śledzie po kaszubsku.

Dzień drugi

Śniadanie: omlet z dwóch jaj z pokrojonymi pieczarkami i szpinakiem, smażony na oliwie z oliwek.

Lunch: garść dowolnych orzechów.

Obiad: wątróbka drobiowa z cebulką, smażona na maśle klarownym, do tego kiszona kapusta.

Przekąska: jogurt grecki z dodatkiem pestek dyni.

Kolacja: drobno pokrojone awokado, świeży ogórek i nać pietruszki- wymieszać, skropić oliwą z oliwek, dodać drobno posiekany czosnek i czerwoną cebulę wraz z ulubionymi przyprawami.

Dzień trzeci

Śniadanie: tuńczyk z drobno pokrojonym awokado i suszonymi pomidorami, skropiony oliwą z oliwek.

Lunch: porwana sałata, pokrojony świeży ogórek, papryka, pomidor, ser feta, dressing z oliwy i przypraw.

Obiad: karkówka w sosie własnym, szparagi polane masełkiem.

Przegryzka: jogurt grecki z orzechami.

Kolacja: kilka dobrej jakości kabanosów drobiowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here