Zielony jęczmień w ostatnich latach zyskał na popularności jako doskonały środek wspomagający odchudzanie. Ale nie tylko – suplement ten to prawdziwa skarbnica drogocennych substancji odżywczych. Sięgnąć może więc po niego każdy, kto dba o zdrowie i zbilansowaną dietę. Co kryje w sobie młody jęczmień?

Drogocenny skład zielonego jęczmienia

Zielony jęczmień to młode źdźbła zboża, bogate w witaminy z grupy B oraz C, E i K, mangan, magnez, potas i żelazo oraz chrom, krzem, cynk, beta karoten i kwas foliowy. Wysoka zawartość błonnika, pęczniejąca w przewodzie pokarmowym pod wpływem wody, daje uczucie sytości i ogranicza wchłanianie tłuszczów w przewodzie pokarmowym. Błonnik przyspiesza także pasaż treści jelitowej, zapobiegając zaparciom. Duże stężenie chlorofilu dba o zachowanie równowagi kwasowo- zasadowej, a jak wiadomo odkwaszenie organizmu sprzyja usuwaniu toksyn i redukcji masy ciała.

Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia

Młody jęczmień obniża stężenie cholesterolu i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Reguluje procesy trawienne, wspomaga detoks organizmu. Zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Tak cenne właściwości zawdzięcza ogromnej zawartości antyoksydantów, które neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników na każdą komórkę organizmu. Według badań klinicznych, regularne spożywanie zielonego jęczmienia zwiększa utratę tkanki tłuszczowej o ok. 8%, ponadto zaopatruje organizm we wszystkie niezbędne substancje odżywcze, zapobiegając ich niedoborom. Stanowi doskonałe uzupełnienie diety nie tylko dla osób odchudzających się, ale dla każdego, kto dba o zbilansowany, zdrowy sposób odżywiania na co dzień.

Młody jęczmień najczęściej dostępny jest w postaci tabletek lub proszku przeznaczonego do rozpuszczania w wodzie. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, możemy zastosować młody jęczmień jako składnik pożywnych koktajli warzywno – owocowych czy soków. Gdy jednak charakterystyczny smak jęczmienia nie przypadnie do gustu, wystarczy połknąć tabletkę ze sproszkowanego jęczmienia – i gotowe!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here